Chef de famille de la troisième génération Paul Bocuse, Vincent Le Roux a d’abord collaboré avec le Pape de la gastronomie, avant d’en devenir un des siens.
Tout commence en 1993, alors qu’il termine sa formation à l’école hôtelière de Dinard. Paul Bocuse et ses deux compères Roger Vergé et Gaston Lenôtre, cherchent un homme de salle pour leurs restaurants de Floride. C’est Michel Cipolla, alors Directeur Général de l’établissement qui offre à Vincent Le Roux une première expérience outre-Atlantique pleine de promesses.
Pour le gosse de Normandie, la fascination est immédiate mais après quelques mois, le cœur du jeune français s’éprend de celui de la petite fille de Monsieur Paul. L’aventure professionnelle s’interrompt au profit d’une aventure familiale exceptionnelle. De cette passion amoureuse naîtra la troisième génération Bocuse, et une collaboration professionnelle entre les deux hommes qui n’aura cesse de se renforcer.
A partir de 2007, à la demande de celui qu’on surnomme le Capitaine, Vincent Le Roux quitte ses activités annexes pour prendre officiellement la Direction Générale du restaurant. Véritable Chef d’orchestre de l’expérience Paul Bocuse, Vincent Le Roux n’est autre que le garant de la signature Bocuse et de l’âme familiale. Pour lui, « si l’expérience Paul Bocuse a toujours été moderne, c’est parce qu’elle est intemporelle. Pérenniser la maison en conservant l’âme Bocuse, telle est la mission que Madame et Monsieur Bocuse m’ont confiée, et à laquelle je consacre mes jours et bon nombre de mes nuits depuis toutes ces années. »
L’AMI PAUL
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Vincent Le Roux | Director : The man who keeps the spirit of Paul Bocuse Alive !
The pater familias of the third generation of the Bocuse clan, Vincent Le Roux began by working with the Pope of Gastronomy before becoming one of his own.
It all started in 1993, when he completed his training at the hospitality school in Dinard. Paul Bocuse and his two friends Roger Vergé and Gaston Lenôtre were looking for someone to join the front of house team at their restaurants in Florida. At that time Michel Cipolla was the restaurant’s Managing Director, and it was he who offered Vincent Le Roux his first taste of the trans-Atlantic experience, with all its promises.
The lad from Normandy jumped at the chance, but a few months later our young Frenchman lost his heart to Monsieur Paul’s granddaughter. His career plans were interrupted by special developments on the domestic front. This love affair was to give birth to the third generation of the Bocuse clan, and also to a professional relationship between the two men that was to go from strength to strength.
In 2007, at the request of the one they call The Captain, Vincent Le Roux left his other business interests to officially take on the role of Managing Director of the restaurant. Expertly orchestrating the Paul Bocuse experience, Vincent Le Roux truly is the man who assures the continuing authenticity of Bocuse and everything the family stands for. As he puts it: “The Paul Bocuse experience has always been in vogue, and that’s because it’s timeless. Perpetuating the business whilst staying true to the Bocuse spirit is the role entrusted to me by Madame and Monsieur Bocuse, and over the years I have devoted my days, and a good many nights as well, to accomplishing this.”
OUR FRIEND PAUL
Your first meeting Monsieur Paul in three words Strong, loving, visionary. In one word, “one of a kind”. A special day A moment you would like to relive A piece of advice that you will pass on |